Pestera Sura Boghii

Traseu: Cabana Padis- Sesul Padis- Piatra Boghii - Pestera Sura Boghii 

Marcaj: punct rosu punct rosu

Durata: 1 ½ - 2 ore( numai dus)

Traseul incepe din fata Cabanei Padis. De aici urmam drumul judetean ce merge spre localitatea Pietroasa, traversam dupa cca. 5 minute Valea Trenghiesti, lasam in dreapta traseul care merge spre Stana de Vale, tinem in continuare drumul pietruit prin padurea de molid, trecem peste Valea Arsurii (la cca. ½ ora de la plecare), strabatem in continuare partea de est a Sesului Padis, urmand sa ajungem in cele din urma la o trifurcare a traseelor (in centrul Sesului Padis): la stanga merge traseul care duce spre  Pietroasa, la dreapta un drum secundar merge spre Cabana Varasoaia iar inainte merge traseul nostru.

Pentru a ne continua traseul, mergem asadar inainte prin Sesul Padis (un relict periglaciar din perioada tertiara, ciuruit de doline) avand ca reper un stalp indicator aflat la baza versantului, depasim stalpul indicator amintit (de aici se desface spre dreapta traseul marcat cu linie rosie banda rosie, spre Saua Vartop), urcam mai departe accentuat prin padurea de molid, pe poteca desfundata de apele de siroire iar la cca. 10 minute de urcus de la stalpul indicator din Sesul Padis sosim la o noua bifurcare a traseelor: inainte continua traseul nostru iar la stanga merge traseul marcat cu cruce albastra cruce albastra spre localitatea Pietroasa.

In continuare, alegem prima varianta mergand inainte, urcam din greu prin padure, pe un drum de exploatare forestiera, parasim in cele din urma drumul forestier (la cca. ½ ora de la ultima bifurcare a traseelor) mergand la stanga, pe o poteca printr-un luminis, intram in scurt timp in padurea de fag iar potecile se bifurca din nou: inainte merge traseul principal iar la dreapta merge o poteca marcata cu semn de derivatie ( punct rosu dublu punct rosu dublu) spre Pestera Padis prin Poiana Varasoaia. Din acest punct urmam poteca ce merge inainte, pe creasta calcaroasa a muntelui Boga iar dupa cca. 5 minute de la bifurcarea potecilor sosim in marginea Amfiteatrului Boghii.

De aici, de pe marginea prapastiei se deschide o ampla priveliste: spre N se poate observa Culmea Carligatelor, de la baza careia izvoraste Valea Rea, spre V se pot observa ultimele culmi vestice ale Muntilor Bihorului (Magura Guranilor, Magura Ferice) dincolo de care se afla Depresiunea Beiusului, spre S se poate observa Piatra Calului si Magura Seaca, iar la baza abruptului stancos se poate observa zona de izvoare a vaii Boga, iar in aval se poate observa satul de vacanta Boga. Dupa ce am admirat aceasta priveliste coboram abrupt spre dreapta, pe poteca, prin padure, lasam in dreapta un pilon de calcar iar de aici, un ultim coboras, pe un grohotis iar apoi pe o brana ne scoate la gura pesterii Sura Boghii. Aceasta are o lungime de 212 m. si este accesibila cu mijloace de iluminat.