Cabana Cetățile Ponorului 

Facilități

      Cabana Cetatile Ponorului este situata in Parcul Natural Apuseni, intr-o zona linistita si retrasa. Beneficiem de cea mai buna pozitie pentru vizitarea principalelor trasee turistice din Zona Padis. Față de amplasarea altor cabane, timpul pentru vizitarea traseelor se reduce cu 2,5-3 ore, timp pe care-l puteti folosi sa va bucurati de frumuseatea zonei. Este posibil sa ajungeti cu un autoturism normal pana la cabana.

     Cabana dispune de 60 de locuri pentru cazare, in camere de câte 2 si 4  paturi. Sunt 16 camere cu bai proprii si 3 camere cu bai comune. Copiii cu varsta sub 3 ani beneficiaza de gratuitate la cazare. Copiii cu varsta intre 3 si 12 ani beneficiaza e o reducere de 50% la cazare, dacă stau in camera cu doi adulti.

        Pretul meselor principale: micul dejun 29 lei si 39 lei cina cu 3 feluri de mancare  (ciorba, felul principal si desert). De regula pregatim pentru oaspetii nostri micul dejun si cina, dar la cerere putem pregati si pranzul, precum si sandwich-uri pentru drumetii.

      La Cabana Cetatile Ponorului nu exista o bucatarie la dispozitia turistilor si nici frigider (din considerente ecologice, pentru economisirea curentului). Permitem accesul in bucataria cabanei mamelor pentru pregatirea mesei pentru copiii de pana la 2-3 ani. Exista si pot fi folosite de oaspetii nostrii doua gratare in curte, vatra de foc si ceaun.

     Turistii care doresc sa-si prepare singuri hrana pot opta si pentru Cabana Scarita, unde exista o bucatarie complet utilata, un ceaun si 2 gratare la dispozitia oaspetilor nostri.

      Leagan, hamace, trambulina, fileu si rachete de badminton, o masa de ping pong si un loc de joaca pentru copii, un perete de stanca pentru catarare, loc pentru foc de tabara sunt cateva dintre facilitatile pe care le-am creat pentru turistii care trec pe la noi. Am avut si o vulpe pe post de fotomodel, care statea la poze … uneori. Nu a mai aparut cativa ani.

Utilitatile Cabanei "Cetatile Ponorului"-

      Parcare gratuita pentru autoturisme  si biciclete, apa curenta menajera, apa calda,  electricitate 220 V,  caldura la calorifere prin centrala proprie, internet, punct informare turistica, statie sonorizare. Avem o mica colectie de carti din Colectia Verde de la editura Romania Pitoreasca, reviste, de unde puteti imprumuta in perioadele ploioase sau de insomnie. Avem televizor in sala pentru luat masa, Wi- Fi , rummy-ul, sah, tablele, carti de joc si diverse jocuri, care de care mai hazlii.

      Pentru  informatii utile despre zona, despre accesul, semnalizarea si dificultatile traseelor, despre starea drumurilor, despre echipamentul necesar  unei excursii reusite, despre traseele turistice suntem aici  si indiferent de locul unde sunteti cazati, suntem bucurosi sa va putem ajuta.

Reguli si conditionari

      Noi ne straduim sa fim de treaba si primitori, insa avem cateva reguli la care tinem cu dintii si. ... credeti-ne, nu facem compromisuri. 

    La Cabana "Cetatile Ponorului" se desfasoara o forma de turism mai special, ecoturismul.

Ecoturismul este acea formă de turism în care principala motivaţie a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească urmatoarele condiţii:

 1. Conservarea şi protejarea naturii
 2. Folosirea resurselor umane locale
 3. Caracter educativ, respect pentru natură - conştientizare pentru turişti şi comunitatea locală
 4. Diminuează impactul negativ asupra mediului natural şi socio-cultural

Ii rugam pe cei care vin in aceasta minunata zona turistica sa respecte principiile ecoturismului si sa contribuie la conservarea si protejarea naturii si să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunităţii locale vizitate şi asupra stilului lor de viaţă.

Turistii pot face aceasta si prin urmatoarele metode:

- reducerea consumului de apa, prin oprirea robinetului si a dusului atunci cand nu este nevoie de ele

- folosirea butonului STOP de la rezervaorul WC, cand situatia nu impune utilizarea unei mari cantitati de apa;

- folosirea prosoapelor de baie mai multe zile;

- reducerea cantitatii de gonoi prin evitarea excesului de ambalaje, 

- folosirea exclusiva de recipienti reutilizabili sau biodegradabili (ex. pahare);

- folosirea de articole de unica folosinta (ustensile si recipienti) numai in situatii speciale;

- depozitarea selectiva a gunoiului in recipientii speciali existenti la cabana;

- colectarea gunoiului intalnit pe traseele turistice;

- reducerea consumului de energie electrica prin nelasarea aprinsa a becurilor in situatia cand acest lucru nu este necesar (ziua, sau cand turistii nu sunt in camere);

 - motorul autoturismului nu trebuie lasat pornit, cand autotuturismul se afla in stationare, mai mult de 3 minute;

- deplasarea la obiectivele turistice pe jos, fara folosirea autoturismului, avand in vedere ca pozitionare cabanei fata de obiectivele turistice este ideala;

- sa desfasurati activitatile aici lasand si celorlalti turistilor posibilitatea de a se bucura de "linistea naturii"

- prin achitionarea de produse locale si suveniruri locale veti contribui la promovarea culturii si a traditiilor locale.

 

Principiile ecoturismului :

 1. Principiul focalizării pe zone naturale - ecoturismul se axează pe experienţa personală şi directă în natură, se desfăşoară în cadrul naturii şi se bazează pe utilizarea ei.
 2. Principiul interpretării produsului ecoturistic - nivelul şi tipul interpretării se planifică, se proiectează şi se oferă în aşa fel încât să vină în întâmpinarea intereselor, nevoilor şi aşteptărilor clientului, cu includerea unei game largi de posibilităţi de interpretare atât personală cât şi non-personală.
 3. Principiul durabilităţii din perspectiva protejării mediului natural - activităţile de ecoturism şi planificarea lor trebuie să ofere cele mai bune practici de turism şi planificare din punct de vedere al conservării naturii şi dezvoltării durabile.
 4. Principiul contribuţiei la conservare - ecoturismul implică participarea la protejarea ariilor naturale vizitate, oferind modalităţi constructive pentru bunul management al acestora şi conservarea biodiversităţii.
 5. Principiul contribuţiei constructive la dezvoltarea comunităţilor locale -beneficiile ecoturismului trebuie să revină în mare parte comunităţilor locale. Beneficiile locale pot proveni din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri şi servicii locale şi folosirea facilităţilor locale.
 6. Principiul sensibilităţii faţa de cultura şi tradiţiile locale - activităţile de ecoturism trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunităţii locale vizitate şi asupra stilului lor de viaţă.

Pe aici:

- Interzis total la manele, mârlănisme si alte derivate si comportamente de acest gen.

- Accesul in cabana  se face pe baza de incaltamine curata adusa de acasa, sau cu papucii din dotarea cabanei. Pe timpul sederii la noi bocancii care sunt folositi pe trasee vor fi lasati in holul cabanei. Bocancii murdari se pot spala doar la chiuveta din exteriorul cabanei, nu in baile camere, deoarece se colmateaza scurgerea.

- In interiorul cabanei, ca de altfel in orice cabana turistica, nu se fumeaza. Exista locuri amenajate in exteriorul cabanei, si pe terasa unde fumatul este permis.

- Consumatorii mari de curent (uscator de par, placa pentru intins parul, fierbator electric) sunt interzisi a se folosi, pentru reducerea consumului de energie si de ordin tehnic, deoarece in mare parte a timpului curentul din cabana este dat de baterii, in care inmagazinam, cu greu, curentul cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

       Cum nu ne aflam in vreo statiune turistica "pitoreasca"  împânzită de  cluburi , cu vecini la 10 m de Cabană, cu alei de promenadă pavate și boscheți aliniați și tunși perfect, ci suntem  în munți la 1100 m altitudine, inconjurati de padure unde caii, vacile si oile mai zburda inca nestingherite, va spunem ca pantofii cu toc cui, umbrela, rochiile de seara, fițele si figurile sunt doar cateva lucruri perfect inutile.

 

Acces la cabana

     Cabana turistica Cetatile Ponorului se află în renumita zona turistica Padis din Muntii Apuseni, la o altitudine de 1079 m, în imediata apropiere (1 kilometru) a obiectivului turistic numărul unu din zona, complexul carstic Cetatile Ponorului, pe drumul forestier din Valea Cetatilor, la 1,5 km în amonte de Cantonul Silvic Ponor.

      Pentru majoritatea obiectivelor turistice din zona (Circuitul Cetatilor Ponorului, Circuitul Galbenei, Ghetarul Focul Viu, Circuitul Lumea Pierdută, Poiana Ponor, Circuitul Groapa de la Barsa, etc.) cabana are o pozitionare foarte avantajoasă.

 

Pentru a ajunge la Cabana Cetatile Ponorului aveti cel putin 3 variante:

 • - de pe comunicatia Oradea - Deva E79, in Sudrigiu virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai faceti o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la cabana.
 • - de pe comunicatia Oradea- Cluj Napoca E60, in Huedin virati catre Rachitele. mergeti pe ruta Rachitele, Ic Ponor, Platoul Padis, Cantonul silvic Scarita. Intre Ic Ponor si Platoul Padis, pe o distanta de 5 km drumul este destul de rau. Dupa acesta virati la stanga (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai virati o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la cabana;
 • - pentru cei vare vin pe E 60 dinspre Cluj si nu vor sa strabata drumul dintre Ic Ponor si Platoul Padis, care este greu accesibil cu un autoturism, va recomandam urmatoarea varianta: Va deplasati spre Oradea pana in Borod, unde virati stanga catre Bratca-Rosia-Beius. In Beius, in centrul orasului virati stanga catre Deva si va deplasati pe comunicatia Oradea- Deva E79, pana in Sudrigiu unde virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai faceti o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la cabana.
 • - pentru cei care vin cu mijloacele de transport in comun, cea mai buna varianta este sa vina cu autobuzul pana in Vartop-Arieseni si de aici pe marcajul turistic banda rosie pana la Cabana Cetatile Ponorului. Deplasarea pe jos dureaza aproximativ 3 ore. Exista si un autocar al firmei Excelent-Trans, care efectuează curse de la Alba-Iulia la Oradea, cu oprire in stația Vârtop. Telefon 0740 219 557 

 

Meniuri

PRANZ / CINA

 Exemple de meniuri ():

 • 1.  Cina: Ciorba taraneasca si Cus cus cu tocanita de carne si salata;
 • 2.  Cina: Ciorba de perisoare si Piept de porc si mititei cu cartofi;  
 • 3.  Cina: Supa din carne de pui si Snitel cu orez si legume si salata;
 • 4.  Cina: Supa de pui si Sarmale cu mamaliga si bacon; 
 • 5.  Cina: Supa de fasole si Pastrav la gratar cu mamaliguta si sos tartar;
 • 6.  Cina: Ciorba de pui si Friptura de porc cu orez si salata, 
 • 7,  Cina: Bogracs (mancare ungureasca cu multr feluri  de carne) si  Mamaliguta cu branza, smantana si jumere.

MIC DEJUN

Exemple:

Omleta, sau

carnaciori prajiti, sau

cremvursti sau salata de cartofi.

Pe langa unul din aceste preparate calde, micul-dejun mai contine: branza, salam, rosii, ardei, castraveti, branza topita, unt, gem si un ceai.